A téli időszak egyik legszebb látnivalója az a lélegzetelállító, mesebeli táj, melyet ügyes kezű művészek a fagyott vízből teremtenek meg. Minden hó- és jégfesztiválnak saját tematikája van, a kiállításokon pedig általában két-három hónapig várják az érdeklődőket. Ez egy igazán különleges világ, érdemes megismerni.

Fesztivál Hófesztivál Jégfesztivál Kiállítás CoolTour Time Travel

A gigantikus jégszobrok pazar látványt nyújtanak


Téli tündérmesék

A világ egyik legnagyobb fedett jég- és hószobrászati kiállítása december óta fogad látogatókat Drezdában. 23 nemzetközi művész, köztük számos jég- és hófaragó világ- és Európa-bajnok készítette el lélegzetelállító szobrait 150 tonna jégből. Vannak köztük 7 méter magas, 8 tonna súlyú alkotások is. Idén a mesefigurák a téma, és nemcsak a klasszikus Grimm-mesékből, hanem a már nagyon népszerű Disney-alkotásokból is.

Magyar résztvevővel is büszkélkedhetünk: M. Tóth Zsolt jégszobrász csapatban dolgozik itt finn kolléganőjével, ők alkották meg a hét törpe alakját, akik éppen a bányában dolgoznak, no meg a Mikulás játéksarkát, ahol koboldfülű lények pakolásznak.

De készültek polcok, valódi játékok, girlandok, ajándékcsomagok is. Emellet, ha már Drezda, néhány ikonikus épület és a városhoz köthető személyiség is megcsodálható, természetesen jégből.

Mikor?
A kiállítás február 23-ig látogatható.
eiswelt-dresden.de

Fesztivál Hófesztivál Jégfesztivál Kiállítás CoolTour Time Travel

M. Tóth Zsolt 1996-óta készít jégszobrokat, a nagyközönség előtt 2002-ben a grazi jégszobrász világbajnokságon mutatkozott be. Az azóta több nemzetközi díjjal elismert, ma már az egész világon keresett jégszobrászunk februárban Japánban, egy belga barátjával indul csapatban a világbajnokságon


Dinók, mamutok, ősemberek és rómaiak

Zwolle ad otthont Hollandia egyik legismertebb jégszobrászati kiállításának, ahol még arra is ügyelnek, hogy milyen típusú jégből készüljenek az alkotások. Nagyon fontos számkra a környezetvédelem, ezért már a fagyasztási folyamat során sem használnak fosszilis energiahordozót, és a szükséges villamos áramot a jéggyár tetején található napkollektorokból nyerik.

Hogy miért fontos ez? Nos, Brugge-ben azért mondták le az idei fesztivált, mert komoly ökológiai megterhelésnek és felesleges energiapazarlásnak minősítették.

Hollandiában viszont megtalálták a megfelelő, környezetkímélő megoldásokat. Tényleg mindenre figyeltek: a jeget esővízből állították elő, szűrés után, hogy ne maradjanak benne szennyeződések. A folyamt végeredményeként tiszta, átlátszó jégtömböket kaptak, amelyek körülbelül 2 méter magasak, 1,2 méter szélesek, illetve 50 centiméter mélyek. Ebből dolgoztak aztán a szobrászok. No meg hóból - ezek a figurák akár az 5 métert is elérhetik.

És hogy idén mi a téma? A Föld története - épp ezért láthatunk dinókat, ősembereket, de az egyiptomi időket és a római kort is megidézték. Aki pedig Rembrandt műveinek szerelmese, az az itt kiállított jégfestményt is megcsodálhatja. 

Mikor?
A fesztivál március 1-ig van nyitva.
ijsbeelden.nl/de

Fesztivál Hófesztivál Jégfesztivál Kiállítás CoolTour Time Travel

Zwolléban "életre kelnek" a jégkorszak dinói


Gastein völgyének titka

Az osztrák Alpok legnagyobb művészeti hófesztiválja idén is várja az érdeklődőket! Az erdő lakói adják a témát - különlegessé teszi a rendezvényt, hogy a figurákat a sípályák mentén és a fenyvesek között "állítják ki". A salzburgi tartományban azonban nem csak a természet ihlette figurákkal állnak elő,

különböző multimédiás és interaktív hozzávalókat is kevernek a hóba. 

Mikor?
A rendezvény február 1-7-ig látogatható.
gastein.com/events/winter/art-on-snow

Fesztivál Hófesztivál Jégfesztivál Kiállítás CoolTour Time Travel

A sípályák szélén kifaragott hószobrok nem bírják sokáig


Linz, a jégváros

Idén az osztrák városban a Disney-mesék a téma, a közkedvelt Jégvarázs szereplői köré csoportosul minden. Elsa jégkirálynő itt valóban csodásan érzi magát, de megalkották Anna figuráját és a kedves hóember, Olaf alakját is. 

Mikor?
A kiálítás február 23-ig látogatható.
icemagic.at

Fesztivál Hófesztivál Jégfesztivál Kiállítás CoolTour Time Travel

Jég dupla whiskey-vel, vagy ginnel, vagy... (A kiállítás különleges képeiért kattints a fotóra!)


Igluban lakó szobrok

A kitzbüheli Alpokban csak Igludorfként, vagyis iglufaluként emlegetett osztrák "településen" 18 építmény található, mindegyikben egy-egy különleges kiállítással. Csak az ne várjuk, hogy az eszkimók világát idézik meg!

Mikor?
A tiroli jégfalu március végéig várja az érdeklődőket, naponta 10:30-tól 16 óráig.
alpeniglu.com

Fesztivál Hófesztivál Jégfesztivál Kiállítás CoolTour Time Travel

A tiroli iglukban jégbe hűtött italokkal várják a látogatókat


Kakukkos óra hóból

Udo Lindenberg rockzenész, egy mamut, egy félelmetes hósárkány, egy kedves bagolycsalád, a Szezám utca ikonikus figurái és egy filozófiai műalkotás, amelyet a könyvek és a mobiltelefonok inspiráltak - ezek lesznek a Fekete-erdőben idén megrendezendő fesztivál témái. Összesen nyolc gigantikus hószobor fog készülni, de szigorúan hóból megalkotják majd

a világ legnagyobb kakukkos óráját is, amely mutatni fogja az időt!

Mikor?
A szabadtéri fesztivál csupán három napig lesz látogatható, február 6-9-ig.
schneeskulpturen-schwarzwald.de

Fesztivál Hófesztivál Jégfesztivál Kiállítás CoolTour Time Travel

Kávéfőző hóból? Naná!