Vannak emberek, mint Molière Harpagonja, akik nem tesznek pontot az "i"-re, mert drága a tinta. A zsugori ember bizony fogához veri a garast, vagy csak éppen két fillérért a kecskét is...! Számos mondásunk van a kínosan és túlzottan smucig emberekre, de vajon miért hívjuk fukarnak a betegesen takarékos, fösvény embereket? Érdekes módon még csak nem is egy skót családnak van hozzá köze.

Hans Fugger Jakob Fugger CoolTour

Jakob Fugger és családja Carl Ludwig Friedrich Becker festményén


A 14. század végén élt szegény vidéki takács, Hans Fugger még textilkészítéssel foglalkozott, ám hamarosan a termékek eladását is intéző vállalkozást alapított Augsburgban, amit később az unokája, Jakob vett át.

A család a középkor végén már óriási vagyonra tett szert egész Európára kiterjedt kereskedelmi ügyleteikkel; ekkor már a Német-római Birodalom vagyonának tizede a kezükre jutott. Ám mérhetetlen kapzsiságuk itt nem ért véget. Üzleti tevékenységüket olyannyira hatékonyan szervezték, Hans Fugger Jakob Fugger CoolTourhogy rövid időn belül igazi nemzetközi hatalmasságokká váltak. Mindenütt megjelentek, ahol üzletet szimatoltak, így hamarosan a világ számos országában voltak cégeik, képviseleteik. 

Befektettek a bányászatba és a bankrendszerbe, sőt a búcsúcédula üzlet, a vámok, és a pénzverés is az ő kezükbe került, illetve nekik köszönhetjük a könyvelés szakmai megújulását is. A legtöbbet azonban pénzkölcsönzésből profitált a család; II. Ulászló és Lajos idején kölcsöneik révén zsebükben volt az ország. 

A dinasztia vagyonának méretét jól szemlélteti, hogy bizony Habsburg Zsigmond tiroli hercegnek, V. Károly és I. Ferdinánd császároknak, illetve II. Fülöp spanyol királynak is hatalmas kölcsönöket nyújtottak.

A Fuggerek a maguk korában a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb emberei voltak, akiknek közvetve a háborúk kibontakozásában is jelentős szerepük volt. 

A Fugger név először német nyelvterületen vált köznévvé, mi már ebben a formában vettük át, eleinte csak a gazdag kereskedő, vámbérlő szinonimájaként használva. Ám mivel a vámszedők, jövedelembérlők kapzsi emberek voltak, a 19. század elejétől fösvény és zsugori értelemben kezdtük használni a fukar szót.

Mai pejoratív jelentésére egyébként rácáfol, hogy a család hozta létre a délnémet Augsburgan a ma is működő Fuggerei lakótelepet, ahol lakást biztosítottak a rászorulóknak.

Hans Fugger Jakob Fugger CoolTour

Jakob Fugger augsburgi háza napjainkban