Épp 50 éve dübörgött a mítosszá vált Woodstocki Fesztivál, és miközben a Sziget éppen elcsendesül, addig az őrült spanyolok már lázasan készülnek a híres paradicsomfesztiválra. Digitális világunk térhódítása ellenére úgy tűnik, nem mennek ki a divatból a fesztiválok, sőt, évről évre egyre több látogatót vonzanak. Szinte mindegy, milyen tematika köré épülnek, legfőbb erősségük, hogy olyan közösségi élményben részesítenek, amelyet újra és újra szeretnénk átélni. 

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina


A legelsők

Már az ókoriak is fesztiváloztak. Ezen események többsége valamely istenség tiszteletére rendezett ünnepségsorozat volt. A görögök például tavasszal Dionüszoszt, a bor és mámor istenét ünnepelték, és olyan programok közül válogathattak, mint a szatírnak öltözés vagy a kecseáldozás. A Püthói (vagy Delphoi) játékokat négyévente rendezték meg Apollón, a sokarcú görög istenség tiszteletére a Delphoi Stadionban, ahol a zene és a költészet volt a fő profil, amelyet később különböző sportversenyek is követtek.

Természetesen a Római Birodalomban sem maradhattak el az ilyen jellegű események, rengeteg alkalmat találtak arra, hogy valamelyik istenségükre emlékezve ünnepeljenek. Az ókori arénában, a Circus Maximusban tartott versenyek némiképp különböztek a többi fesztiváltól, de hasonló hangulat uralkodott a lelátókon - a nézők tomboltak, szórakoztak, fogadásokat kötöttek - a lovas-, illetve kocsiversenyeken, valamint az atléták közdelmeinél és az állatok viadalán.

A középkorban szintén tartottak fesztiváljellegű ünnepségeket, amelyek nem meglepő módon leginkább vallási rendezvények voltak, és olyan nagyobb ünnepnapokhoz - szünnapokhoz - kapcsolódtak, amikor az embereknek egyébként is tilos volt dolgozniuk. A szegények és gazdagok számára egyránt elérhetőek voltak a különböző kártya- és kockajátékok, a helyi vásárok és kültéri eseménysorozatok. 

Bár az évezredek során rengeteget változtak ezek a mulatságok, általánosságban elmondható, hogy összekovácsolták, közelebb hozták egymáshoz az embereket, és ha csak ideig-óráig is, de képesek voltak elfeledtetni az egyébként jelentős társadalmi különbségeket a résztvevők között.

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina


A leghosszabb életűek

A tizenkilencedik-huszadik században számos művészeti, komolyzenei fesztivál jött létre, amelyeknek alapítói sok esetben maguk a művészek voltak. Egy ilyen jellegű eseménysorozat inkább a műveltebb, tehetősebb emberek kikapcsolódási formája volt.

A mai napig a legrangosabb kulturális események közé tartozik a Bayreuthi Ünnepi Játékok, melyet Wagner indított útjára 1876-ban; A Salzburgi Ünnepi Játékok (1920) Mozart szülővárosában; valamint a Veronai Operafesztivál (1913), amelyet Verdi tiszteletére hoztak létre rajongói.

Hazánkban a Szegedi Szabadtéri Játékok (1931) az első között indult útjára Juhász Gyula ötletének köszönhetően, és azóta is a legnépszerűbb színházi fesztiválok egyike.


A leghíresebb

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina

Woodstocki Fesztivál

Szabadság, szerelem, életöröm, béke, zene: ez volt a legendás Woodstocki Fesztivál, mely ma már ikonikus jelkép a rockzene történetében. Éppen 50 éve, 1969. augusztus 15-18. között az USA keleti partján négy napig tartott az azóta is legnagyobb hatású szabadtéri fesztiválként emlegetett, minden idők legnagyobb és mindmáig legmeghatározótt rockfesztiválja, amely sokak szemében egyet jelentett a szexuális forradalommal, a hippik randalírozásával és a legális kábítószerezéssel.

A 600 holdas farmon tartott rockfesztiválra nagyjából harmincezer embert vártak, de körülbelül félmillióan érkeztek, a helyszín kerítését elsodorták, és végül a kontrollálatlan embertömeg miatt ingyenesnek kiáltották ki. Az élelmezési és egészségügyi ellátás összeomlott - helikopterrel szórtak a tömegnek konzerveket -,  a nyitó nap nagy esőzése miatt hatalmas volt a sár, mindezek ellenére a mai napig a világ legjobb fesztiváljaként emlékeznek a virágos "forradalomra". A fellépők között ott volt Janis Joplin, Joe Cocker, Santana és Jimi Hendrix is.

"Rengeteg fesztivál számára jelentett mintát Woodstock. Megteremtette a rituálét, amit a többiek lemásolhattak" - nyilatkozta néhány éve Michael Lang, a fesztivál egyik alapítója.


A legszínesebb

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina

AgitÁgueda Művészeti Fesztivál

Tizenkét éve rendezik meg egy portugál kisvárosban, Águedában ezt az igazán különleges fesztivált, amelynek leglátványosabb elemét a színes ernyőkkel díszített utcák jelentik. Persze nemcsak emiatt érdemes egyszer ellátogatni a Porto közeli helyszínre:

ismert és kevésbé ismert zenészeket is meghallgathatunk, és különleges, sosem látott köztéri dekorációkkal találkozhatunk a fesztivál három hete alatt.


A legextrémebb

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina

Burning Man Fesztivál

Joggal emlegetjuk a világ legextrémebb fesztiváljaként, ugyanis mind helyszínében, mind tematikájában nagyban eltér a megszokottaktól az idén harminchárom éves fesztivál. A nevadai “fekete szikla” sivatagban kicsit több, mint egy hét alatt egy komplett város épül fel csodás épületekkel és installációkkal, majd tűnik el a semmiben, amelynek a csúcspontját és egyben a fesztivál végét egy hatalmas fából készült emberszobor elégetése jelenti.

Számos különlegesség kapcsolódik még a rendezvényhez, például a fellépők nem kapnak honoráriumot, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a cserekereskedelemre és az ajándékozásra, ezen kívül elvárt a közösségi együttműködés és összetartás, az önkéntesség minden résztvevőtől.

Az időjárás is hozzájárul az extremitáshoz: nem ritka, hogy egy napon beül 35-40 (!) Celsius-fok hőmérséklet-különbség is előfordul az éjszakák és a nappalok között.


A legvéresebb

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina

La Tomatina

Minden évben megtartják Valencia közelében a legőrültebb spanyol rendezvényt, a paradicsomfesztivált. Az ihletet 1945-ben az adta, hogy

egy felvonuláson balhézó fiatalok elkezdték dobálni egymást a közelben található zöldségesstandok portékáival.

Menet közben rájöttek, hogy ez milyen jó feszültség-levezető buli, ezért a következő évben már saját paradicsommal készültek. A város vezetői azonban nem nézték jó szemmel a dolgot, ám végül a nép győzött, 1957-től már hivatalosan rendezik meg évről évre ezt a nagyon piros fesztivált.


A legnagyobb presztízsű

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina

Glastonbury Fesztivál

A világ legnagyobb szabadtéri össz-zenei fesztiváljaként is aposztrofált bulira állítólag huszonöt perc alatt elfogy minden jegy, tavaly viszont nem rendezték meg, mivel minden hatodik évben pihenőt tartanak a szervezők.

Az első alkalomra 1970-ben Michael Eavis saját farmján került sor, és egy font volt a belépő, amely mellé még egy pohár tej is járt. Mostanra feljebb kúszott az ára, nagyjából nyolcvanezer forintnak megfelelő fontot kell kifizetni az ötnapos bérletért.

Ezen a fesztiválon különleges megtiszteltetésnek számít egy-egy meghívás, ennek köszönhetően olyan nevek szerepeltek az elmúlt évek fellépői között, mint Adele, a Coldplay, Katy Perry vagy Kanye West.


A legfurcsább

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina

Majombüfé Fesztivál

Ezen a fesztiválon nem az emberek a legfőbb résztvevők: a szervezők a majmoknak rendezik meg hálaképpen, amiért évről évre sok ezer turistát vonzanak Lopburiba, a majmok városába.

A lakosok tonnaszám gyűjtik a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy aztán mutatós svédasztalos ellátásban részesítsék a turistacsalogató kedvenceiket. Azt pedig csupán járulékos haszonnak tartják, hogy erre az alkalomra is rengeteg külföldi odacsődül. 


A legmasszívabb

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina

Exit

Egy kormányellenes, a szabadság és a demokrácia mellett kardoskodó diáktüntetéssel startolt el 2000-ben az Exit, amely hamar átalakult Európa egyik legnagyobb zenei rendezvényévé. Az azóta eltelt tizenkilenc év alatt

kétszer is megkapta az Európai Fesztiválok "Legjobb nagyfesztivál"-díját,

és fennállása óta körülbelül hatvan ország több mint két és fél millió lakója látogatott el erre a különleges és "masszív" helyszínen - a péterváradi erődben - megrendezett, balkáni hangulatú fesztiválra.


A legmesebelibb

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina

Tomorrowland

A 2005 óta megrendezett, többszörösen díjnyertes elekronikus zeneünnepről sokaknak az Alice Csodaországban jut eszébe. Minden évben új tematika köré épül; idén júliusban a Planaxis történetéé, azaz a tengeri csigáké és puhatestűeké volt a főszerep.

A hangulatot mesébe illő díszletekkel és meglepetésekkel tetézik, és bár a fellépők névsora is nagyon ütős, mégis sokan a különleges, pszichedelikus atmoszférát tartják a fesztivál legerősebb vonzerejének. Nagyon résen kell lennünk, ha jegyet szeretnénk vásárolni, hiszen percek, sőt - erre is volt már példa - másodpercek alatt fogynak el a belépők erre a hatalmas bulira.


A legnagyobb hazai

Fesztivál Circus Maximus Woodstock La Tomatina

Sziget

Megközelítőleg félmillió embert vonz évről évre a legnépszerűbb hazai összművészeti fesztivál. Megálmodói Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi voltak, akik 1993-ban rendezték meg először a Diákszigetnek keresztelt eseményt, amelyre akkor még "csak" nagyjából negyvenezren voltak kíváncsiak, és leginkább az alternatív és rockzenei stílusok álltak a programkínálat középpontjában. 

Azóta minden művészeti ág képviselteti magát, nehéz olyat találni, aki nincs kint. Az évek során számos külföldi sztárvendég is fellépett a Szigeten,

az idei év legnagyobb szenzációja minden kétséget kizáróan Ed Sheeran volt.