Margit hercegnő születésekor óriási vihar tombolt, és ez a vihar mintha előrejelezte lett volna későbbi hullámvasútszerű, extravagáns, renitens, szomorú, őrült és önsorsrontó életét. Egykor II. Erzsébet brit királynő húga, a trón árnyékában élő Margit hercegnő volt a brit királyi család legellentmondásosabb alakja, aki három évtizeden át látta el témával a paparazzókat és az alattvalókat. Keserű témákkal, hisz a tragédiák a királyi házakat sem kímélik.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

A sokat szenvedett Margit hercegnő sorsa mára a brit történelem része lett. Életének története úgy él az emberek emlékezetében, mint aki feláldozta érzéseit a monarchiáért


II. Erzsébet brit királynő még a bizalmasai körében sem kérdőjelezi meg gyakran a brit kormány döntését arról, kinek adna lovagi címet. Egy híres esetben azonban kivételt tett. Amikor 1997-ben Tony Blair, az akkori miniszterelnök lovaggá akarta üttetni fiatalkorának hősét, Mick Jaggert, a királynő visszautasította a kérést. II. Erzsébet számára ugyanis egészen mást jelentett a Rolling Stones frontembere, mint Blairnek.

A felterjesztére nem azért mondott nemet, mert Jagger rocksztár volt. Személyesebb oka volt arra, hogy ne támogassa a jelölést: a királynő nehezen kordában tartható húgának, Margit hercegnőnek ugyanis a hatvanas években viszonya volt a rock’n’roll “rosszfiújával”.

Számtalan bulin vett rész közösen a királynő húga és a rock hercege, olyan partikon, ahol a kokain és más drogok is főszerephez jutottak, és ahonnan egyszer kórházba kellett szállítani Margit hercegnőt, aki túl sok “vicces süteményt” evett. A királynő húga ekkoriban a brit királyi család udvari fotósának, Lord Snowdonnak a felesége volt, de tudni lehetett, hogy közben nála fiatalabb férfiakkal folytatott házasságon kívüli viszonyt.

A hercegnő a harmincas éveiben járt ekkor, és meglehetősen vonzó volt. Margit  vette rá Jaggert, hogy építtessen villát a kicsi, de exkluzív Karib-szigeten, Mistique-en, ahol a hercegnő majd' minden nyaralását töltötte. Ők ketten innentől majdnem negyven éven át, Margit haláláig barátok maradtak, a királynő meg aggódhatott, nehogy a húga egyszer fogja magát és lelépjen a házasságából egy Rolling Stone-nal.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Szoros volt a kapcsolata a fiatal Mick Jaggerrel, akit végül 2003-ban mégiscsak lovaggá ütöttek


A királyi család ügyeletes bohóca

Az ötvenes évektől a hetvenes évek végéig Margit volt a világ legjobban öltözött és leginkább irigyelt, nagyvilági nője. Minden este valami menő szórakozóhelyen fotózták le a barátaival, cigarettával a kezében. Nyilvános ivászataival, partizásaival és viszonyaival - szeretője volt többek között Peter Sellers is - Margit megítélése, ami a tragikustól a szenvedélyesig, majd a könnyűvérűig, végül a kiszámíthatatlanig vezetett, a Diana előtti kor

legrdámaibb és legbotrányosabb királyi méltóságává tette.

Őkirályi fensége, Margaret Rose hercegnő egy őrült vihar napján született a skót Glamis kastélyban, 1930. augusztus 21-én, és ez a vihar pontos előjelzésnek bizonyult arra nézve, hogyan alakult később az élete.

Születésekor apja, a yorki herceg második volt a brit trónöröklési rangsorban bátyja, a windsori herceg után. Margit a nővérével, Erzsébettel együtt nőtt fel a Piccadillyn álló kis palotájukban, és ha a történelem másként alakul, megmaradhatott volna a brit királyi család jelentéktelen alakjának, aki a háttérben éli nem különösebben eseménydús életét egy vidéki birtokon, vadászással és kutyatenyésztéssel ütve agyon az idejét.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Eredetileg Anne Margaretnek szerették volna keresztelni, de édesapjának jobban tetszett a Margaret Rose kombináció, így kapta később második keresztnevéről a Bud, azaz Rózsabimbó becenevet


Ehelyett a világtörténelem színpadának közepén találta magát, amikor nagybátyja, VIII. Edward lemondott a trónról, hogy elvehesse a "bűnös nőt", a polgári származású, kétszeresen elvált, ráadásul amerikai Wallis Simpsont, így 1936 decemberében 

apjából hirtelen VI. Györgyként trónra lépő király lett, ő pedig második számú trónörökössé lépett elő.

Így Margit hétéves korában a családja kiköltözött helyes házukból, át az ormótlan, behemót Buckingham-palotába. Születésétől ő volt apja kedvence, nem Erzsébet: eleven volt, bárkit tudott a családban utánozni, és mindenkit megnevettetett. Bármilyen rosszaságon kapták, humorával mindig ki tudta magát húzni a csávából úgy, hogy környezete pillanatokon belül már nem is emlékezett rá, miért kellett volna megbüntetni. Érzékenyebb volt nővérénél, és jobban ki is tudta mutatni az érzelmeit.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Apja sosem titkolta, hogy imádja másodszülött lányát: "Erzsébet a büszkeségem, Margit az örömöm" - mondogatta VI. György király, ha gyerekeiről esett szó


Az első hercegnő bikiniben

Kamaszkorában a család nemigen tudott vele mit kezdeni. Senkinek nem jutott eszébe egyetemre küldeni, senki nem foglalkozott azzal, van-e bármihez tehetsége, és azt hogy lehetne kamatoztatni. Tizennyolc éves korára szexi, darázsderekú fiatal nővé érett, akinek semmi célja nem volt az életben.

Ő testesítette meg kora ideálját, és belőle vált az első sokat fotózott királyi méltóság.

Amikor egy olaszországi látogatáson kétrészes fürdőruhában kapták lencsevégre, a fotók bejárták a világot. Nem csoda, hisz soha korábban nem akadt példa arra, hogy a köznép egy rojalitást fürdődresszben látott volna.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Margit hercegnő mindig is fittyet hányt az etikettre: meztelenül, egy szál tiarában pózol a fürdőkádban


Nővére, Erzsébet hercegnő 1947 novemberében férjhez ment Fülöp herceghez, majd a következő novemberben megszületett első gyermeke. Élte a megállapodott, kötelességtudó, családos királyi méltóságok tiszteletreméltó életét, miközben

a húgának a lázadó szerepe maradt.

Margitnak nem volt munkája, se értelmes szerepe a királyi családi előadásban, így belevetette magát az éjszakai életbe, és ő lett minden buli lelke. Fotója rendszeresen szerepelt a lapok bulvár társasági oldalain, amint barátai társaságában énekel egy zongora mellett valamelyik éjszakai bárban. Húszas évei végén Margit gyönyörű volt, élettel teli, kacér - és szingli. 

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

"Ha nem hercegnőnek születik, egészen biztosan filmsztár lett volna belőle" - fogalmazott finoman Margit hercegnő nővére, Erzsébet királynő


Amikor apja, VI. György király ötvenhat évesen elhunyt, Margit, aki mindig is apuci imádott kislánya volt, maga alá került. Erzsébetet királynővé koronázták, mindenki vele volt elfoglalva, húgát pedig félreállították, és senki nem törődött vele, min megy keresztül apja elvesztése miatt. A szabályok értelmében a Buckingham-palotából ki kellett költöznie, és kitolták a reflektorfényből is, hiszen innentől a királyi családot a királynő, Fülöp herceg és a két gyerekük, Károly és Anna jelentette.

Margit ismét játékon kívülre került.

A királynő húgaként megközelítően sem volt annyi feladata, felelőssége és elfoglaltsága, mint Erzsébetnek, a brit királyinőnek és a Nemzetközösség vezetőjének. A másodhegedűs szerepe nem egyszerű. Margit imádta nővérét, de nem találta a helyét a tablóképen. Elnöke volt ennek meg annak a társaságnak, eljárt szórakozni, imádott hercegnő lenni. De nem volt egyszerű eset, és mindig inkább szomorú volt, mint bármi más.

A nővére árnyékában élt, miközben próbált hű maradni a családhoz és az elvárásokhoz. 

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Margit élete egyáltalán nem volt tétlen: többek között a Királyi Balett elnöke volt, és állhatatosan dolgozott a gyermekbántalmazás ellen létrehozott alapítványában is


Magányosan, gyásztól sújtva

Margit hercegnő kétségtelenül sztárhoz illő kvalitásokkal született, valójában azonban tragikus figura volt, akit a státusza megfosztott attól, hogy hozzámenjen ahhoz, akit szeretett. Peter Townsend a király istállómestere volt, majd az anyakirálynő udvarának intendása, háborús hős, Margitnál tizenhat évvel idősebb, és nem mellesleg nős, bár már válófélben. Apja halála miatt érzett gyászában a hercegnő egyre inkább az apafiguraként is szolgáló Townsendhez fordult, akit szintén megviselt VI. György halála. Viszonyuk még bőven a király életében kezdődött, és könnyen titokban is maradhatott volna...

Ám épp Erzsébet 1952-es királynővé koronázakor robbant ki a botrányos Townsend-ügy, amely Theo Aronson, Margit egyik életrajzírója szerint "elvitte a show-t": mindenki csak erről beszélt birodalomszerte. Hiszen ekkor - a televíziós közvetítés jóvoltából - milliók láthatták, ahogyan sokat mondóan, egy árulkodó mozdulattal porolgatja Margit az indiszkrét kamerák kereszttüzében egy "szívdöglesztő" álomlovag egyenruháját.

Margit kétségbeesetten hozzá akart menni, ám ennek számtalan akadálya volt, melyek közül legnagyobb a férfi családi státusza volt. Az ötvenes években még tabunak számított a válás a királyi családok körében akkor is, ha az érintett volt a szenvedő fél a válásban. Mivel a brit királynő a Hit Őrzője és az anglikán egyház feje, elképzelhetetlen lett volna, hogy a húga elvált férfihoz menjen.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Balra Peter Townsend, a nagy szerelem


2004-ben derült csak ki, hogy annak idején a brit kormány - élén Winston Churchillel - szándékosan félrevezetett Margitot, milyen következményekkel járna, ha hozzámenne Townsend kapitányhoz. Azt mondták, ezzel elveszítené a trónöröklési rangsorban elfoglalt helyét, megfosztanák a királyi címétől és járandóságától, és nagybátyjához hasonló külföldi száműzetésben kellene élete végéig élnie.

Mint utólag kiderült, valójában se címét, se járandóságát nem vehették volna el.

Townsendet mindenesetre - a királynő tiltakozásának ellenére - áthelyezték Belgiumba, Margit pedig végül lemondott róla, annak ellenére, hogy valóban szerették egymást. A hercegnő ugyanis nem tudta elképzelni az életét úgy, hogy ne legyen többé a királyi család tagja. Soha nem volt más, mint hercegnő, és azt, hogy száműzetésben a férje fizetéséből kelljen megélnie, nem volt számára lehetséges alternatíva. Nem az a fajta volt, aki megtanult volna háztartást vezetni, főzni, mosni, takarítani.

Hivatalos közleményben tudatta tehát népével: "Tekintettel az egyház tanítására a keresztény házassággal kapcsolatban, és tekintettel kötelességemre a Nemzetközösség felé, elhatároztam, nem megyek feleségül Peter Townsend kapitányhoz."

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Az anglikán egyház hivatalos álláspontja szerint "elképzelhetetlen, minden királyi és keresztény hagyománnyal ellenkező" lett volna házasságkötése Peter Townsenddel


A szerelmi csalódás után még keményebben vetette bele magát az éjszakai életbe, és miközben az évek során belső baráti körének tagjai sorra megházasodtak,

ő egyre ivott, és egyre nagyobb volt a valószínűsége, hogy egyedül marad.

Egyre gyakrabban jelent meg kórházmegnyitókon és más hivatalos eseményeken illuminált állapotban, a megítélése folyamatosan romlott.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Margit szerette a férfi sztárok társaságát: itt Paul Newman amerikai filmcsillaggal és Hithchcock amerikai rendezővel


Az alattvalók ennek ellenére hatalmas örömmel fogadták a hírt, amikor a Királyi Palota bejelentette a huszonkilenc éves Margit eljegyzését Anthoy Armstrong-Jones társasági fényképésszel, a későbbi Lord Snowdonnal.

A britek azt remélték, elveszett kis hercegnőjük végre megtalálta a boldogságát.

A bejelentés azonban valójában nem sokkal azután történt, hogy Margit megtudta: élete szerelme, Peter Townsend feleségül vett egy belga nőt. A párhoz közel állók nem jósoltak nagy jövőt a házasságnak, a vőlegény legrégebbi barátja, korábbi kiadója például küldött neki egy táviratot azzal a szöveggel: “Életed legszerencsétlenebb megbízása”, Kingsley Amis pedig azt írta róluk:

“Keresve sem lehetne találni jobb szimbólumát a kornak, amelyben élünk, mint amikor egy királyi hercegnő, aki másról sem ismert, mint az elkötelezettségéről minden iránt, ami esztelen, értelmetlen és romlott, frigyre lép egy kutyaképű, szűk farmeres, megkérdőjelezhető ízlésű fotóshoz, amilyenből tizenkettőből egy tucat akad bármelyik álművész italmérésben Londonban. Ezek ketten egymásnak vannak teremtve”.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Esküvő Anthony Armstrong-Jones udvari fényképésszel. A gyönyörű menyasszonyi ruhát a királyi ház dizájnere, Norman Hartnell tervezte: ő volt felelős Erzsébet ruhatáráért is


A királyi punk

Margit hercegnőből mindenestre királyi menyasszony lett a Westminster-székesegyházban 1960. május 6-án. Látszólag sok volt a közös benne és férjében, hiszen mindketten szerették a művészeteket és a tiszteletlenséget. Margit udvartartása azonban úgy kezelte férjét mint betolakodót, nem pedig azzal a tisztelettel, ami új pozíciójában megillette volna. Környezete úgy gondolta Margitról, rangján alul házasodott,

férje pedig jogosan viselte nehezen, hogy azt várták tőle, bárhová mennek, ő csak néhány lépéssel lemaradva követheti feleségét.

Házasságuk tizennyolc éven át tartott, közben két gyerekük született: 1961-ben Liney herceg és 1964-ben Sarah hercegnő.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

A párnak két tehetséges gyermeke született


Viharos kapcsolatukat kölcsönös félrelépések, masszív veszekedések és részeg verekedések tarkították. Lord Snowdon életrajzírója szerint egyszer üzenetet hagyott a feleségének azzal a szöveggel:

“Úgy nézel ki, mint egy zsidó manikűrös, és utállak.”

A férj egyre több időt töltött távol munka címszóval, Margit pedig áttette a székhelyét Mustique-re.

1973-ban mutatták be a nála tizenhét évvel fiatalabb Roddy Llewellynnek. Rengeteg időt töltöttek együtt Mistique-en, és mondhatni, közel kerültek egymáshoz. Margitnak a Lord Snowdonnal való házassága akkor ért véget, amikor a bulvárlapok kompromittáló képeket jelentettek meg róla és a szeretőjéről. Különélésüket 1976-ban, válásukat 1978-ban jelentették be. Snowdon ekkor azonnal elvette Lucy Lindsay-Hoggot, azt a tévéproducert, akivel már jó ideje viszonya volt. Margit viszonya viszont egyből megszakadt Roddy Llewellynnel, amint megtuda, hogy volt férje újranősült. 

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Élete második felében nála jóval fatalabb szeretői voltak - Roddy Llewellyn tizenhét évvel volt fiatalabb nála


Utolsó éveiben, amikor a királyi családban a botrányokat már Diana hercegné, Károly herceg és a fiatalabb rojalitások szolgáltatták, Margit hercegnő azt nyilatkozta:

“Mostanában az újságírók engem békén hagynak. Akadnak már számukra más halalk, akiket kifoghatnak, és elevenen megsüthetnek.” 

Pszichológusok sokat törték a fejüket: vajon miért siklott ki - a minden híreszteléssel szemben - igen intelligens asszony élete, akiről később gyakran jelentek meg intim fotók, amelyek hol alkoholizmusáról, hogy selyemfiúiról, köztük a tizenhét évvel fiatalabb kertész szeretőjéről és depressziós rohamairól árulkodtak?

Nos, a szakérők állíták: Margit olyan erősen kötődött édesapjához, hogy annak halála porig súlytotta, és később sem volt képes feldolgozni a gyászt. Akkor nyúlt először komolyan alkoholhoz és altatókhoz: képtelen volt gyógyszerek nélkül elaludni, kezdődő mentális problémái is mind-mind erre az időszakra nyúlnak vissza. Talán ha nyugalmat talál Townsend mellett, sorsa másként alakult volna.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

Később a királyi családban a botrányokat már Diana hercegné és Károly herceg szolgáltatták


Élete utolsó éveiben Margit hercegnőt állandó egészségügyi problémák kínozták. 1984-ben megműtötték a tüdejét, négy évre rá agyvérzésen esett át. Még ugyanabban az évben súlyosan megégette a lábát, a baleset után alkalmanként tolószékbe kényszerült. 2000-ben és 2001-ben is újabb sztrókokat kapott.

Ám viharos életével szemben távozása csendes és méltóságteljes volt: az egyetlen ember a királyi családból testvére, a királynő volt, aki mindennap hűségesen meglátogatta.

Erzsébet mindig leült az ágya szélére, hogy felvidítse magányos, szomorú "kishúgát." 

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news

A két testvér mindig nagyon szerette egymást


Margit hercegnőt végül hetvenegy évesen, 2002. február 9-én végzetes agyvérzés következtében, álmában érte a halál.

A királyi család tradícióival szemben testét elhamvasztották, hamvait pedig a családi kriptában imádott apja közelében helyezték örök nyugalomra. Temetése rajongva szeretett édesapja halálának ötvenedik évfordulójára esett, édesanyja, az anyakirályné pedig egy hónappal élte őt túl.

Margit hercegnő II. Erzsébet királynő Peter Townsend Lord Snowdon Roddy Llewellyn Royal news