Mindenki magyar, csak van, aki tagadja - tartja a gyakran idézett mondás. Nos, a Vadnyugat egyik Amerika-szerte igen népszerű, ikonikus figurája, Horony Katalin is magyarnak született, majd prostituáltként évekig élt együtt az egyik leghírhedtebb kalandorral, Doc Holliday-jel. Legendássá vált kapcsolatuk több hollywoodi alkotásban is feltűnt, és míg itthon kevesen ismerik a westernek hírhedt magyar hősnőjét, addig a tengerentúlon olyan sztárok alakították a filmvásznon, mint Faye Dunaway vagy Isabella Rossellini. 

Horony Katalin Big Nose Kate Doc Holliday Wyatt Earp Habsburg Miksa CoolTour

Horony Katalin és a 84 000 dollárért elkelt derringere, amelyet a nő egykor szerelmének, Doc Holliday-nek ajándékozott


A tények makacs dolgok: Horony Mária Katalin, angol nevén Mary Katherine Horony-Cummings 1850. november 7-én látta meg a napvilágot Pesten, nem is akármilyen családban. Édesapja, Horony Mihály, a jó nevű háziorvos kalandvágyó ember lehetett: második feleségével, Katalinnal, valamint Mária Katalinnal és annak húgaival úgy döntött, hogy az Újvilágban próbál szerencsét.

A család 1860 szeptermberében a Bréma gőhajó fedélzetén érkezett New Yorkba.

A szülőknek azonban nem hozott szerencsét az utazás: pár évre rá meghaltak, "karriert" csupán - az újságírók jóvoltából - a Mihályból Michaellé lett apuka csinált: egy merész képzeletű firkász Habsburg Miksa mexikói császár, Frenc József szerencsétlen életű öccse háziorvosának titulálta - nyilván azért, hogy nagyobb szenzációt keltsen a lányának a sztorijával. 

Horony Katalin Big Nose Kate Doc Holliday Wyatt Earp Habsburg Miksa CoolTour

Horony Katalin néven hajózott át az Újvilágba, ahol Big Nose Kate néven vált a Vadnyugat egyik leghírhedtebb alakjává


Volt apáca és prostituált

Az időközben az anyja keresztnevét, a Kate-et felvevő lánynak hányatott sors jutott. Élt sógora házában, majd egy Otto Smith nevű ügyvéd gondnoksága alatt, és alig múlt tizenöt éves, amikor húgával, Vilmával az osztrák születésű David Palterhez és annak Bettina nevű magyar feleségéhez került háztartási alkalmazottnak. Innen az alighanem csinos, bár meglehetősen karakteres orral bíró Kate hajón szökött meg, és meg sem állt a déli Missouri államban taláható St. Lousig, ahol eleinte

egy apácazárdában élt, majd egy éles fordulatot téve, prostituáltként kezdett dolgozni.

Bár nyoma ugyan nincs az anyakönyvekben, de St. Louisban állítólag férjhez ment egy Silas Melvin nevű fogorvoshoz, akitől gyermeke is született: mindketten - legalábbis Kate memoárja szerint - sárgalázban haltak meg.

1874-ben a Kansas állambeli Dodge City-be költözött, ahol szintén egy bordélyházban kötött ki. Ezekről akkoriban úgy beszéltek, hogy egy "sporting house sporting woman"-je lett. Itt kezdték először Big Nose Kate (Nagyorrú Kati) néven emlegetni, amely becenév aztán egész életében rajta maradt. A házat egy Bessie nevű madám vezette, aki ez egyik Earp fivér felesége volt.

Horony Katalin Big Nose Kate Doc Holliday Wyatt Earp Habsburg Miksa CoolTour

Horony Katalin Wyatt Earp sógornőjénél dolgozott prostituáltként - itt ragad rá a Big Nose Kate becenév


A vadnyugat fogorvosa

És itt érdemes megállni egy pillanatra. Az Earp név úgy csengett Amerikában, minhta itt Rózsa Sándort és a zsiványcimboráit emlegetnénk.

Wyatt Earp a bölényvadász, farmer és vállalkozó fivéreivel, Virgil és Morgan Earppel ismert vadnyugati békebírók voltak - amíg át nem álltak a másik oldalra.

Hogy hol siklott ki a főnöknek tekintett Wyatt élete, azt számtalan róla szóló legenda, regény, film és tévésorozat meséli el, a lényeg: először pandúr volt, aztán rabló lett. A szentimentális változat szerint feleségének a házasságkötésük után néhány hónappal bekövetkezett halála indította el a lejtőn...

Horony Katalin Big Nose Kate Doc Holliday Wyatt Earp Habsburg Miksa CoolTour

A pandúrból rablóvá vált Wyatt Earp


Történetünk szempontjából azonban ez mindegy is, a lényeg, hogy amikor 1876-ban Kate Texasba költözött, itt találkozott későbbi férjével, a Vadnyugat egyik leghírhedtebb kalandorával, a szerencsejátékos-pisztolyhős-fogorvos Doc Holliday-jel.

Doc Holliday egy újabb legendás westernhős, akit olyan sztárok alakítottak a filmvásznon, mint Val Kilmer és Dennis Quaid.

Kate és Holliday a következő években együtt utazták be a délnyugati államokat. Kalandos életük során a magyar lány méltó társává vált hírhedt párjának. Kate több alkalommal is maga húzta ki Hollidayt a slamasztikából, így például egy késelésig fajuló kártyaparti során maga is fegyvert rántott társa megmentéséért.

Horony Katalin Big Nose Kate Doc Holliday Wyatt Earp Habsburg Miksa CoolTour

A legendás páros, Horony Katalin és a hírhedt Doc Holliday igen kalandos életet élt a Vadnyugaton


Talán meglepő egy vadnyugati kalandortól, de a Holliday nevében szereplő Doc is jogos: orvosnak tanult, fogorvos lett belőle. Valóban érdekes, bár megmagyarázható Kate vonzalma e szép szakma iránt: texasi találkozásukkor Kate és Holliday szenvedélyesen egymásba szerettek, és 1877-ben házasságot is kötöttek. Fogásznak lenni ugyanis nem volt lebecsülendő foglalkozás ott, ahol egyetlen nap vagy éjszaka sem múlhatott el durva verekedések nélkül, ahol mindenütt ökölvívó ringet alakítottak ki a népek, fogadásokat kötöttek, és főként csupasz kézzel verekedtek.

És hogy Holliday nem lehetett pancser a szakmájában, azt egy fennmaradt oklevél tanúsítja, ami a "Legszebb aranyfogak készítőjének" járt. 

De nem csak ököllel verekedtek ezekben a legendás időkben, hiszen mindig kéznél volt a colt: a híres hatlövetű, amely a connecticuti Samuel Colt találmánya.

Horony Katalin Big Nose Kate Doc Holliday Wyatt Earp Habsburg Miksa CoolTour

Horony Katalin és Doc Holliday személye annyira népszerű Amerikában, hogy a közelmúltban 84 000 dollárért, azaz több mint 24 millió forintért kelt ez az a derringer, amelyet a nő ajándékozott szerelmének   


Tűz van, babám!

Nos, Doc Holliday-nek nemcsak a fogorvosi fogó állhatott jól, hanem a colt is. Wyatt Earp ugyanis az életét köszönhette a gyorskezű fiúnak, aki egy kocsmai verekedésnél nem sokat hezitált, lelőtte Earp támadóját. Wyatt azonnal a barátságába fogadta Holliday-t, akiről emlékirataiban azt írta, hogy hűséges cimborát nyert a személyében.

"Fogász, akit a szükség tett szerencsejátékossá, és a legneurotikusabb, mégis a leggyorsabb és legügyesebb céllövő volt, akit valaha láttam."

Hát igen, a szerencsejáték... ma azt mondanánk: Doc Holliday reménytelenül függő volt, és ezért egy élettárs régen sem rajongott. Kate-tel való házasságát zajos, kölcsönös fizikai erőszaktól sem mentes jelenetek tarkították, hiszen Doc az utolsó pennyt is képes volt eljátszani. Mit tehetett ilyenkor szegény Kate? A feljegyzések szerint

újra bevonult valamelyik nyilvánosházba. 

De előfordult olyan eset is, hogy Holliday békebíró ellenfelei némi potya pia fejében rávették a nőt, hogy írásban is tanúskodjék párja ellen. Kate később tagadta, hogy ez megtörtént volna. De tény, ami tény: Doc Holliday-t tizenhétszer állították bíróság elé, még mielőtt a Tombstone nevű városkában bűnösnek mondták volna ki tiltott szerencsejátékért, zsarolásért, fegyvercsempészésért és vonatsínek robbantásáért, gyilkosságot azonban nem tudtak rábizonyítani. Bár emberölés vádjával rabosították Fort Griffin városában, Kate rafinált tervet eszelt ki - hiába, a legendák szerint vágott az esze, mint a borotva.

Egyik este a városkában felgyújtott egy öreg kunyhót, és amíg mindenki a tüzet oltotta, ő ahhoz a szállodához sietett, ahová Holliday-t - börtön híján - bezárták. Kate itt lefegyverezte az őrt - merthogy nemcsak okos volt, hanem igen erős is -, és a szeretett férfival lopott lovakra pattanva Dodge City felé elmenekült.

Horony Katalin Big Nose Kate Doc Holliday Wyatt Earp Habsburg Miksa CoolTour

A Vadnyugat hírhedt bandája. Fent balról: Horony Katalin, Doc Holliday, Horony Vilma, C. P. Dake, lent Wyatt és Alvira Earp


Happy end...?

Tulajdonképpen a történelem iróniája, hogy a valóságban addig tartott a westernvilág, amíg az első cowboyfilmek meg nem születtek. Az amerikai folklórból azonban - amit kalandjaikkal, dalaikkal és öltözetükkel maguk teremtettek meg még életükben - a cowboyokat már nem lehetett kitörölni.

Wyatt Earp és fivérei 1882-ben végleg elhagyták a Tombstone-t, Wyatt harmadik feleségével szalonokat nyitott, ingatlanokba fektetett, versenylovakat vásárolt, szoros barátságot ápolt híres hollywoodi sztárokkal, és ágyban, párnák között halt meg nyolcvanévesen.

Leghosszabb kort a mi Katink élt meg, kivándorlóknak tartott fent alkalmi szálláshelyeket, sütödével próbálkozott, és férjhez ment egy George Cummings nevű férfihoz. 1940-ben halt meg, épp kilencvenedik születésnapja előtt.

Legrövidebb ideig Doc Holliday élt. Őt korán elvitte az édesanyját is fiatalon elragadó, akkoriban még gyógyíthatatlan tbc. 1887-ben halt meg, harminchat évesen, állítólag halála előtt egy interjúban, amikor a lelkiismeretéről faggatták, azt mondta, hogy az az első végzetes pisztolylövéssel már elszállt a lelkéből.

Horony Katalin Big Nose Kate Doc Holliday Wyatt Earp Habsburg Miksa CoolTour

Az 1880-ban épült, akkor még Grand Hotel néven üzemelő hely, ma Big Nose Kate Saloonként várja a vendégeket Tombstone-ban