Létezik egy kiváló zenészekből álló, különleges csoport a rockzene történetében, melynek tagjait az köti össze, hogy hasonló utat jártak be, és mindannyian 27 éves korukban - gyakran rejtélyes körülmények között - hunytak el. Igazi legendák ők, akik generációkat megszólító zenéjüknek és személyiségüknek köszönhetően örökre részei lesznek a rockkultúrának. 

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

1969 és '71 között tragikus körülmények között hunyt el Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, és Jim Morrisson. Mindannyian 27 évesek voltak. A Club 27 kifejezést csak később, 1994-ben kezdték használni, amikor Kurt Cobain szintén 27 éves korában végzett magával


"Ez egy érdekes életkor, a legtöbb ember ilyenkor hagyja maga mögött a gondtalan fiatalságot, és kezd éretten, felnőtt fejjel gondolkodni. A fiatalon elhunyt zenészeket egytől egyig bedarálta az ipar: az állandó éjszakázás, a felfokozott életritmus, a mértéktelenül fogyasztott alkohol és drog, meg persze a szabados élet kikezdte egészségüket." - írja a The 27s: The Greatest Myth of Rock & Roll címmel megjelent könyvében Eric Segalstad, aki hosszú időn át dolgozott a rock and roll huszonhét évesen elhunyt legendás alakjait körüllengő mítoszok feldolgozásán.

"Live fast, die young" (Élj gyorsan, halj meg fiatalon) - a mottó Humphrey Bogart Knock on Any Door című filmjéből származik, azóta pedig az önpusztító életet élő sztárok életvitelére is gyakran használják. Ám Segalstad szerint "túlzás lenne azt állítani, hogy a »huszonhetesek« egytől-egyig a rock and roll áldozatául estek".

Akadt köztük ugyanis, akit megöltek, mások önkezükkel vetettek véget életüknek, míg néhányan máig tisztázatlan körülmények között hunytak el.

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

Jelenleg 55 "elit tagja" van a 27-esek klubjának


Janis Joplin

Az összetéveszthetetlen orgánumú Janis sosem akart átlagos életet élni. A zene volt a mindene, már az egyetemi évei alatt is - sörért cserébe - énekelt a kocsmákban. Később San Francisco felé vette az irányt, ahol valóban be is indult a karrierje. Először a Big Brother & the Holding Company zenekar tagjaként, majd szólóban is hatalmas sikereket ért el.

Ám hiába imádta a közönség, hiába volt Woodstock sztárja, a rock, illetve a pszichedelikus soul királynőjeként is emlegetett Joplin mégis magányosnak és boldogtalannak érezte magát. A szeretethiányt whiskey-vel és heroinnal próbálta "orvosolni" - sikertelenül.

A herointúladagolás következtében elhunyt énekesnő holttestére 1970. október 4-én egy Los Angeles-i hotelben találta rá menedzsere.

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

Janis Joplin


Jim Morrison

Minden idők talán legkarizmatikusabb rockénekese különleges stílussal és művészi kifejezésmóddal bírt. Imádta a költészetet éa filmművészetet, így került a Kaliforniai Egyetemre, filmes szakra, ahol aztán egy iskolatársával, Ray Manzarekkel megalapította a The Doors zenekart.

Jimnek már korábbna is akadtak gondjai az alkohollal, de miután a zenekar befutott, még gyakrabban próbált illuminált állapotban alkotni, zenélni. A siker és a sztárság velejáróit nagyon nehezen viselte, ezért 1971-ben Párizsba menekült egy kis alkotói szabadságra. Úgy tűnt, jó döntést hozott: a művészileg inspiráló francia fővárosban végre újra tudott dolgozni.

Az, hogy pontosan mi történt 1971. július 3. éjjelén, már sosem fog kiderülni.

Ami biztos: barátnője talált rá Morrison élettelen testére a fürdőkádban. Hivatalosan szívelégtelenség, nem hivatalosan drogtúladagolás, öngyilkosság, gyilkosság, fulladás - még hosszan sorolhatnánk a teóriákat. Ám sokan remélik, hogy Morrison véghezvitte tervét, melyről korábban sokat viccelt: megrendezi halálát, hogy végre zavartalanul élhessen egy görög szigeten.

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

Jim Morrison


Brian Jones

A Rolling Stones alapító gitárosát 1969. július 3-án találták holtan háza medencéjében. Később gyakran reppentek fel olyan pletykák, miszerint a zenészt megölték. 

A halottkémi vizsgálatok szerint azonban Jones mája és szíve nagyon rossz állapotban volt, és ez vezetett a halálához is.

A Rolling Stonest 1962-ben hívta életre Mick Jaggerrel és Keith Richardsszal, a banda nevét is ő találta ki. Pár év alatt frenetikus sikereket értek el - és ezzel együtt megjelent az életükben a drog és az alkohol is. Brian kezdett eltávolodni zenésztársaitól, olyannyira, hogy néha külön utazott a turné egyes koncertjeire. 1969 nyarának elején kiszállt a zenekarból, pár héttel később pedig életét vesztette.

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

Brian Jones


Kurt Cobain

"Nincs már bennem szenvedély, és emlékezzetek rá: jobb kiégni, mint megfakulni" - ez volt a Nirvana zenekar legendás frontembere, Kurt Cobain búcsúlevelének utolsó mondata.

Habár a fiatal zenészről köztudott volt, hogy küzd a drogokkal, a halála mégis sokkolta rajongóit. Egy egész generáció bálványa volt, a grunge műfaj egyik meghatározó alakja, akinek dalai a '80-as évek glamrockja után egy erősebb, és sokkal reálisabb képet adtak a fiatalok érzéseiről. Kurt pontosan tudta, miről beszél és énekel. Problémás kamasz volt, aki csak a zenében talált menedéket. 

A Nirvana második, Nevermind című albuma akkorát ütött, hogy nemcsak a zenekart, hanem az egész grunge műfajt sikeressé tette. Kurt viszont minden volt, csak rocksztáralkat nem: utálta az egész felhajtást, csak zenélni akart. Ez a meghasonult állapot súlyos drogfüggőséghez és depresszióhoz vezetett.

Hiába vette el szerelmét, Courtney Love-ot, hiába született gyermekük, a heroin, a gyomorproblénák és a lelki vívódások legyőzték a zenészt. 1994. április 5-én lett öngyilkos seattle-i házukban.

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

Kurt Cobain


Jimi Hendrix

A valaha élt legnagyobb rockgitárosról nehéz elképzelni, hogy félénk kisgyerek volt. Számára is a zene jelentette a vigaszt, 14 évesen kezdett gitározni. A gimiből sokat lógott, renitensnek számított. 22 évesen költözött New York Citybe, hogy vége sikert érhessen el zenészként. Érdekes módon az öreg kontinensen, Angliban futott be, ahol az 1967-ben megjelent debütáló lemeze zajos sikert aratott.

A "forgatókönyv" a szokásos módon alakult: a sikerrel együtt járt a drog, az alkohol, a botrányos viselkedés, Jimi ráadásul krónikus álmatlanságban is szenvedett.

„Szomorú volt ennyire darabokra hullva látni őt” - emlékezett vissza később barátja, Pete Townshend, a Who-gitárosa.

Holttestére egy londoni hotel alagsorában találtak rá 1970. szeptember 18-án, halálának körülményei máig tisztázatlanok. Annyi bizonyos, hogy az éjszakát német barátnőjével töltötte, a hivatalos jelentés szerint halálát pedig az altatók, és az arra ráivott alkohol végzetes kombinációja okozta.

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

Jimi Hendrix


Amy Winehouse

Leghíresebb, Rehab című dalának refrénjében az angol soul és rhythm and blues énekesnő nemet mond arra, hogy elvonókúrára küldjék. Az élet kegyetlen játéka, hogy a dal megjelenése után öt évvel már halott volt - mert nem tudott nemet mondani a tudatmódosító szerekre. 

Amy Jade Winehouse különleges hangi adottságai már gyerekként nyilvánvalóvá váltak. Habár tehetsége egyértelmű volt, mégis zárkózott, magába forduló kamaszlányként ismerték meg. Ám ez nem akadályozta meg abban, hogy zenéljen és dalokat írjon. Húszévesen megjelent debütáló albuma, a Frank, majd három évvel később a lemez, mely világsztárrá tette: a Back To Black.

Már akkoriban is küzdött alkoholfüggőségével, de miután megismerte későbbi férjét, Blake Fielder-Civilt, még mélyebbre süllyedt. Jöttek a kemény drogok és ezzel együtt a botrányos jelenetek is. Amy hiába volt korunk egyik legnagyszerűbb énekesnője, függősége miatt csúnya epizódokat produkált - és nem csupán a magánéletben, hanem a színpadon is.

Gyakran elfelejtette a szöveget, verekedett, esett-kelt. Az elvonókúrákon rendre kudarcot vallott, habár 2011-ben végigcsinált egyet, ami után - legalábbis úgy tervezte -, jöhetett volna a nagy visszatérés.

Ám júlisu 23-én a 27 éves énekesnőt holtan találták londoni otthonában, alkoholmérgezés végzett vele. Akkor már egy hónapja egy kortyot sem ivott, nem tudni, mi vitte rá, hogy újra a vodkásüveg után nyúljon. Ő volt 45. zenész, aki „belépett” a 27-esek klubjába.

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

Amy Winehouse


Mia Zapata

A Seattle-i The Gits punkzenekar énekesnője nem az önpusztító életmódnak, hanem egy kéjgyilkosságnak esett áldozatul.

Zapata 1993. július 7-én éjjel az utcán sétált, amikor megtámadták, megerőszakolták, majd megfojtották. A nyomozás során megállapították: amenyiben nem a fojtogatásba, úgy az ütlegelés következtében szerzett súlyos sérüléseibe halt bele.

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

Mia Zapata


Richie Edwards

A „huszonhetesek” közül a walesi Manic Street Preachers együttes gitárosa halt meg a legrejtélyesebb módon. Edwards 1995. február 1-jén - amikor a Manics énekesével, James Dean Bradfielddel kellett volna Amerikába repülniük egy promóciós turnéra - eltűnt. Két héttel később megtalálták a kocsiját Gloucestershire déli részén, a Seven Bridge környékén.

Annak dacára, hogy családja és barátai egybehangzóan állították, hogy soha nem lett lett volna képes öngyilkosságra, mégis elterjedt a hír, miszerint Edwards a hídról a folyóba ugrott.

Később még évekig látni vélték a világ különböző pontjain, ám 2008-ban hivatalosan is halottá nyilvánították, ezzel ő is belépett a 27-esek klubjába.

Janis Joplin Kurt Cobain Jim Morrison Brian Jones Jimi Hendrix Amy Winehouse CoolTour

Richie Edwards